14 Temmuz 2015 Salı

BAYRAM LOKUMDUR, LOKUM ALİ MUHİDDİN HACI BEKİR LOKUMCUSU'DUR...

Bayram haftasına girmiş bulunuryoruz. Şekerlemeler, çikolatalar, baklava ve lokumlar geçen hafta hazırlanmaya başlanmıştır. 

Çocukluğumuzun bayramlarını çok özlediğimi belirtmek isterim. Arife Günü memlekete gider, ilk günü babaannemlerde geçirir 2. günü anneannemlere geçerdik. Ee tabi iki tarafta da toplanır bahçeyi doldururduk. Bu arada da ev baklavaları, lokumlar ve çikolatalar feci şekilde tüketilirdi. 

Sizleri 1777 yılından beri günümüze gelen bir şeker ve lokumun adresi olan Ali Muhiddin Hacı Bekir' den bahsedeceğim.

Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelerek 1777 yılında Bahçekapı Semti’nde açtığı küçük şekerci dükkanında, lokum, akide vb. şekerlemeleri bizzat imal edip satmaya başlayan ve daha sonra 1817-1820 yılları arasında hac görevini yerine getirmesiyle Hacı Bekir olarak anılacak olan, Şekerci Hacı Bekir Efendi, bugün dört farklı asır ve beş kıtanın damaklarında dolaşan bir maziye sahiptir.

Hacı Bekir Efendi'nin akide ve lokumlarının ünü Osmanlı Sarayına ulaşınca, Padişah II. Mahmud tarafından Nişan-ı Ali Osmani'nin 1. Rütbe Nişanı ile sarayın Şekercibaşı’lığına layık görüldü ve sarayın şekerlemeleri Hacı Bekir Efendi imalathanesinden alınmaya başlandı.

İstanbul’da bunlar olurken İngiltere’de ilginç bir olay yaşandığı söylenir. Hacı Bekir Efendi’nin İngiliz müşterilerinden bir gezgin, beraberinde götürdüğü lokumları ülkesinde kendi takmış olduğu ad ile ikram etmekteydi. "Turkish Delight’’ Lokum, o günden bugüne İngilizce konuşulan memleketler ve dünya genelinde "Turkish Delight", Fransa ve Balkanlar'da ise "Lokoum" olarak bilinmektedir.


Şirketi halen, kendilerinden önceki kuşaklar gibi, işlerle bütünüyle ve profesyonelce ilgilenmek üzere yetiştirilmiş olan dördüncü ve beşinci kuşaklar yönetmektedir.

Ali Muhiddin HacI Bekir Lokumcusu' nun şubelerini hemen söylemek istiyorum. Bahçekapı, Karaköy, Galata, Tepebaşı, Pangaltı Çarşıkapı, Beyoğlu Parmakkapı, Kadıköy ve Bakırköy şebeleri ile Online olarak satın alabilirsiniz.

Sizlere şekerleme ve lokumları göstermek istiyorum.






Reçeller...

 Pastalar...

Ahhh Trileçe:)))

Helvalar...

Şerbetler...

Tatlılar...



Bazı nedenlerden dolayı geçen hafta Hacı Bekir Beyoğlu şubesinde sevgili Nihan ve Şafak tarafından düzenlenen iftar yemeğine son saat gidemedim ama saolsunlar beni unutmamışlar.
Bu güzel paket için Hacı Bekir Lokumcusu' na ve sevgili Nihan ve Şafak' a çok teşekkür ederim. Ayrıca hediye için de çok ama çok teşekkür ederim. 



Herkese lokum tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle...

Sevgiler....

1 yorum: